leidinggeven tips

3 (verrassende!) leiderschapslessen van het leger  

Bij de termen ‘leger’ en ‘leiders’ zie je waarschijnlijk een bemutste schreeuwlelijk die zijn soldaten kleineert en disciplineert voor je. Zo werkt het echter niet in de praktijk – in het leger noch in het bedrijfsleven. Onderzoek toont aan wat leiders wél kunnen leren van het leger: 3 lessen. Militairen en kantoorwerkers hebben best wat […]

Bij de termen ‘leger’ en ‘leiders’ zie je waarschijnlijk een bemutste schreeuwlelijk die zijn soldaten kleineert en disciplineert voor je. Zo werkt het echter niet in de praktijk – in het leger noch in het bedrijfsleven. Onderzoek toont aan wat leiders wél kunnen leren van het leger: 3 lessen.

Militairen en kantoorwerkers hebben best wat overeenkomsten. Je zou het niet meteen denken, omdat de één regelmatig door de modder kruipt en de ander pijntjes heeft van het eeuwige zitten, maar er zijn ook genoeg overeenkomsten.

Ze zijn dan misschien wat minder bekend, maar minstens zo waardevol. Leiders in het bedrijfsleven kunnen namelijk een hoop leren van hun collega’s op het slagveld:

  1. “Leaders eat last”

leiderschap tips

Wist je dat leiders in het leger pas eten wanneer hun hele team voorzien is van voedsel? Juist zij trekken aan het kortste eind, mocht er schaarste zijn.

Dit is een klein voorbeeld van een groter principe dat heerst onder militairen. Een principe waarbij opoffering voor anderen centraal staat. En een principe waar de private sector een heleboel van zou kunnen leren, beaamt ook Simon Sinek – leiderschapsexpert en schrijver van het boek (jawel) ‘Leaders Eat Last’.

In een speech voor 99u vertelt hij waarom het boek zo heet. En wat het bedrijfsleven van het militaire leven kan leren – iets dat alles te maken heeft met opoffering (relevant tot circa 04:30):

 

Hoor je wat hij daar zegt?

“In het leger geven ze onderscheidingen aan mensen die bereid zijn zichzelf op te offeren, in het voordeel van anderen. In het bedrijfsleven delen we bonussen uit aan mensen die bereid zijn om anderen op te offeren, in het voordeel van zichzelf. We doen het precies verkeerd om.”

Goede leiders zullen dus alles in het voordeel van hun team doen – ook al zal dat ten koste gaan van zichzelf. Want, vertelt ook militair met een universitaire master in business David Burke:

“De gewoonte van ‘als laatste eten’ staat symbool voor elke beslissing die je als leider voor je team neemt; die maak je in hun voordeel, niet het jouwe.”

2. Leiders commanderen niet, die moedigen aan

leidinggeven tips

Je zou bijna denken dat militaire leiders stuk voor stuk grommende schreeuwerds zijn, maar niets is minder waar. De beste commandanten bij de marine zijn degenen die hun team motiveren door het te steunen, in plaats van af te blaffen.

Dat verrassende gegeven komt van Harvard psycholoog Shawn Anchor, uit zijn boek ‘The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work’:

“Bij de Amerikaanse marine, zo ontdekten onderzoekers, worden jaarlijkse prijzen voor efficiëntie en voorbereiding veel vaker uitgereikt aan teams wiens commandanten openlijk aanmoedigen. Teams met de minste resultaten in performance worden over het algemeen geleid door negatieve en afstandelijke controlefreaks.”

Geen afstandelijkheid, maar betrokkenheid, dus. En geen commando’s, maar aanmoedigingen – in het leger, dat (onterecht) bekend staat om zijn commando’s en harde afstandelijkheid tussen rangen, werkt het als een tierelier. Dat maakt het de moeite waard om het in het bedrijfsleven net zo goed te implementeren, toch?

3. “The marine is a perfect organization… Made of imperfect people”

leidinggeven tips

Een typische interne mariniers-uitspraak, onthuld door Jon Davis; voormalig sergeant in de marine met ervaring als eigenaar en/of manager bij verschillende bedrijven in de tech-, vastgoed- en retail-business.

Zijn advies aan leiders in de private sector, vanuit zijn ervaring aan ‘beide kanten’, is concreet en simpel: zoek niet eindeloos naar de perfecte werknemer, maar maak hem perfect – door iedereen in je team een kans te geven om te leren en te groeien. Dán heb je de perfecte organisatie te pakken.

“Veel bedrijven op vandaag willen een perfecte organisatie zijn, gevuld met perfecte mensen. Dat is gewoon onmogelijk. Niemand is vooraf perfect passend voor het gat dat jij gevuld moet hebben binnen het bedrijf. Je moet hem vormen. Je moet hem doceren, trainen en laten groeien.”

Niemand is perfect, is waar het op neerkomt. Jij niet, je teamleden niet, maar je organisatie en je leiderschap kunnen dat wél zijn – en dan heb je de ideale situatie te pakken. Een situatie waarin je geen tonnen uitgeeft aan het rekruteren van ‘de perfecte werknemer’, maar je realistisch bent, échte mensen aanneemt (met elk hun eigen onvolkomenheden) en ze vervolgens beter en passend maakt. Of beter gezegd: een cultuur creëert waarin je hen aanmoedigt om te blijven leren, groeien, trainen, ontwikkelen en vormen.

Niemand komt tenslotte de marine binnen als admiraal. Mariniers groeien stuk voor stuk in de functie waar ze het meest geschikt voor zijn, geleid door hun meerderen die hen daartoe aanmoedigen – perfecte organisatie.

leidinggeven tips

Dus: offer jezelf zo nodig op voor je team, in plaats van als eerste te profiteren, moedig je team aan in plaats van het alleen maar rond te commanderen (deel bijvoorbeeld geregeld complimentjes uit) en geloof niet in de perfecte werknemer, alleen in de perfect leiderschap dat je werknemer perfect kan vormen. Geen probleem, want met deze lessen kun je je leiderschap daadwerkelijk gaan perfectioneren.

Kun je daar wat mee in je eigen bedrijf, denk je? Het enige goede antwoord:

“Sir, yes sir!”

 

[social > Kende je bijvoorbeeld de leger-regel “leaders eat last”?]