Een team motiveer je het beste door hun intrinsieke motivatie te prikkelen. Toch kun je niet zonder extrinsieke motivatie, zoals bonussen of een loonsverhoging. Maar wanneer geef je die? Wanneer komt een teamlid in aanmerking voor een salarisverhoging? Een checklist bestaande uit ‘6 Redenen voor Salarisverhoging’ helpt jou beslissen. 

Wat komt aan bod?

  1. Extrinsieke motivatie is niet de oplossing
  2. Wanneer geef je iemand een salarisverhoging?
  3. Kortom: 6 redenen voor salarisverhoging

Extrinsieke motivatie is niet de oplossing, maar toch:

Als leidinggevende weet je als geen ander dat wanneer jij je team wilt motiveren, je niet naar extrinsieke beloningen moet grijpen. Bonussen, salarisverhogingen, extra vakantiedagen — ze zijn maar van korte duur. Je zoekt dan ook altijd naar manieren om hun innerlijke vuur aan te wakkeren — hun intrinsieke motivatie.

Zo geef je teamleden bijvoorbeeld de kans zichzelf te ontplooien, aan de hand van cursussen of andere opleidingsmogelijkheden. Targets maken plaats voor doelen en visie. Daarnaast begrijp je dat regelmatig waardering uiten ook uitstekend werkt om teamleden te enthousiasmeren.

Toch kun je niet zonder extrinsieke motivatie.

Er moet eenmaal brood op de plank. En hoezeer iemand ook van zijn of haar werkt houdt; voor niets gaat de zon op.

Wanneer geef je iemand een salarisverhoging? 6 criteria

Eens in de zoveel tijd zal een collega dan ook aan je mouw trekken — “… wordt het niet eens tijd om over mijn salaris te praten?” Hij of zij wil een loonsverhoging.

Zo’n verzoek kun je natuurlijk eenvoudig afwimpelen. Je vindt het niet het juiste moment of je hebt op dit moment andere prioriteiten. Voordat je hem of haar echter afwijst, neem je even een reflectiemoment.

Vraag jezelf af of de persoon in kwestie een beloning verdient. Heeft het teamlid het nodige werk verzet? In zo’n geval mag daar best iets tegenover staan. Niet alleen als blijk van waardering, maar ook om te voorkomen dat een andere organisatie wél zijn of haar inzet en talent op waarde beloont.

Om je te helpen bepalen of een van je collega’s voor een salarisverhoging in aanmerking komt, daarom een handige checklist:

1. Het teamlid doet meer dan wat er van hem of haar verwacht wordt

Iemand die een lege takenlijst vooral ziet als een goed excuus om bij de koffieautomaat te hangen, geef je natuurlijk geen salarisverhoging. Om dat extraatje erbij te krijgen, zul je namelijk meer moeten doen dan het afvinken van de minimale verantwoordelijkheden.

Salarisverhoging is niet vanzelfsprekend. Je krijgt het niet op basis van het aantal dienstjaren. Je krijgt het niet omdat je de taken doet die van je verwacht worden. Je krijgt het omdat je een hogere kwaliteit of kwantiteit van werk neerzet.

Is hij of zij echter niet de beroerdste om altijd een stap verder te gaan, dan komt hij wellicht in aanmerking voor een hoger salaris. Vooral wanneer hij zelf het initiatief neemt. 

Een extrinsieke beloning, zoals een salarisverhoging of bonus, laat zien dat je zijn inzet waardeert.

2. Hij of zij stelt veranderingen voor die het bedrijf positief beïnvloeden

Vervul jij een leidinggevende functie dan zul jij je voornamelijk bezighouden met de grote lijnen; de koers die het bedrijf vaart en de visie daarachter. Hierdoor kan een blinde vlek ontstaan: je verliest zicht op subtiele verschillen die het proces op de werkvloer zouden kunnen verbeteren. Iemand die het werk echter in de praktijk uitvoert, kan dit wel opmerken.

Een teamlid die dan ook pijnpunten aankaart of eventuele verbeteringen, wil je belonen. Hij of zij neemt verantwoordelijkheid binnen de organisatie en blijft niet veilig aan de zijlijn staan. 

Redenen salarisverhoging voor leidinggevenden

3. De persoon heeft geen 9-tot-5-mentaliteit

Een collega die regelmatig een half uurtje langer doorwerkt om zo de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten, toont aan dat hij of zij hart voor de zaak heeft. Zo iemand verdient eerder een extraatje dan de persoon die steevast om 5 uur de kantoordeuren achter zich dichttrekt.

Natuurlijk verkondigen we hier niet mee dat iedereen een 60-urige werkweek moet hanteren, maar verantwoordelijk nemen betekent dat je soms iets langer moet doorwerken. Voor een salarisverhoging geldt immers: “eerst zaaien, dan oogsten”.

4. Hij of zij krijgt graag feedback en vraagt er zelfs om

Je houdt regelmatig feedback- en evaluatiegesprekken. Jij vindt het namelijk belangrijk dat teamleden weten waar hun groeimogelijkheden zich bevinden. Dat je af en toe negatieve terugkoppeling moet geven, vind je natuurlijk ook niet leuk. Maar hé: dat hoort erbij.

Een teamlid die dit begrijpt – of nog beter: er zelf om vraagt – toont aan dat hij of zij bereid is om te leren. Zich binnen het bedrijf te ontplooien. Het geeft aan dat de persoon betrokken is en verantwoordelijkheid toont. 

5. Het teamlid zorgt voor een positieve werksfeer

Het team is er om te werken. Vanzelfsprekend. Toch maakt het een groot verschil of dat desbetreffende team met plezier naar hun werk komt, of met lood in hun schoenen.

Een collega die met een vrolijke instelling aan de slag gaat en een daarnaast een positieve impact heeft op de rest van het team, zou dit na loop van tijd moeten merken op zijn of haar salaris.

Redenen salarisverhoging voor managers

6. De persoon zet structureel goede resultaten neer

Een teamlid dat aan alle bovenstaande punten voldoet, is een keeper. Iemand die je in je team en organisatie wilt. Toch zal hij ook aan het laatste – en misschien wel belangrijkste – punt moeten voldoen, wil hij in aanmerking komen voor een salarisverhoging:

Zijn resultaten.

Iemand die steevast succes na succes boekt, verdient een blijk van waardering. Dat wilt niet zeggen dat hij of zij nooit fouten maakt. Dat overkomt namelijk de besten. Laat hij echter zien dat hij van zijn fouten leert, en bestempelt hij ze als groeimomenten, dan kan die loonsverhoging niet lang uitblijven. 

Kortom: 6 redenen voor salarisverhoging

Kun je na het lezen van deze criteria de meeste punten afvinken, strijk dan over je hart; geef hem of haar een extraatje op het salaris.

Voldoet een teamlid echter verre van bovenstaande punten, ga dan het gesprek aan. Kijk hoe hij of zij zich kan verbeteren. Focus meer op feedbackgesprekken, ondersteuning of het ontplooien van zijn of haar vaardigheden. Misschien door een opleiding of training. Niet alleen zal de persoon hierdoor uiteindelijk betere prestaties neerzetten, het werkplezier zal ook toenemen.

Redenen salarisverhoging checklist

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog