De kracht van effectief leiderschap komt voort uit de innerlijke balans en een heldere koers. Als leidinggevende is het daarom essentieel dat je goed in je vel zit en een langetermijnvisie gebruikt om succes te behalen. Gelukkig biedt de wereldwijd bekende bestseller ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap’, oorspronkelijk gepubliceerd als ‘The Seven Habits of Highly Effective People’, waardevolle inzichten die specifiek relevant zijn voor jou als leidinggevende.
Wat komt aan bod?
- Wat zijn de zeven gewoonten van zeer effectieve mensen en waarom zijn ze belangrijk?
- Wat is effectief leiderschap volgens Covey
- De zeven eigenschappen van effectief leiderschap samenvatting
- Kortom
- Veelgestelde vragen over de seven habits of highly effective people
Wat zijn de zeven gewoonten van zeer effectieve mensen en waarom zijn ze belangrijk?
Het boek, geschreven door Stephen R. Covey, heeft wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht en heeft zijn populariteit verdiend. Waarom? Omdat Covey op een heldere en toegankelijke manier zeven eenvoudige eigenschappen presenteert waarmee jij je kunt ontwikkelen tot een succesvol persoon en een effectieve leider. Deze eigenschappen helpen je om anderen oprecht te begrijpen, je eigen doelen helder voor ogen te hebben en het belang van samenwerking te waarderen.
Als leidinggevende kun je enorm profiteren van de inzichten uit dit boek. Het helpt je niet alleen om je persoonlijke effectiviteit te vergroten, maar ook om effectief leiderschap te tonen binnen jouw team en organisatie. Door de principes en concepten toe te passen die Covey presenteert, kun je jouw leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen en een positieve impact hebben op de prestaties en motivatie van jouw teamleden.
Verwarring?
“Huh, ‘highly effective people’? Ik ken het onder een andere noemer.” Kan kloppen! Het boek “Seven Habits of Highly Effective People” staat ook wel bekend onder de volgende namen:
“De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”
“De zeven eigenschappen van succesvolle mensen”
“De zeven eigenschappen van zeer effectieve mensen”
“De zeven eigenschappen van effectieve mensen”
“De zeven eigenschappen van succesvolle leiders”
“De zeven eigenschappen van zeer productieve mensen”
“De zeven eigenschappen van uiterst doeltreffende mensen”
“De zeven gewoontes van succesvolle individuen”
“The 7 Habits of Highly Effective People”
“The Seven Habits of Highly Effective People”
“The 7 Habits of Highly Successful People”
“The Seven Habits of Highly Successful People”
“The 7 Habits of Highly Productive People”
“The Seven Habits of Highly Productive People”
We snappen je verwarring. Weet: de Nederlandse vertalingen van het boek hebben verschillende titels gekregen, maar ze verwijzen allemaal naar dezelfde inhoud en principes die worden besproken in het boek van Stephen R. Covey.
Laten we kijken naar de inhoud:
Wat is effectief leiderschap volgens Covey
Volgens Covey is effectief leven en leidinggeven alleen mogelijk wanneer je zelf in balans bent. Een leider die niet goed in zijn vel zit, zal nooit in staat zijn zijn team succesvol aan te sturen. Daarom richt het boek zich op het creëren van deze balans.
In het boek worden deze concepten uitgebreid toegelicht. Als we het kort samenvatten, draait het om de volgende drie aspecten:
- Werken aan persoonlijke ontwikkeling: Om effectief te zijn, is het noodzakelijk dat je aan je persoonlijke groei werkt. Hierbij komen eigenschappen 1 tot en met 3 aan bod.
- Productief samenwerken met anderen: Om succesvol te zijn als leider, is het essentieel om op een productieve manier met anderen samen te werken. Hierbij worden eigenschappen 4 tot en met 6 belicht.
- Zorg dragen voor beide aspecten: Om duurzaam effectief te blijven, is het belangrijk om zowel aan je persoonlijke ontwikkeling als aan productieve samenwerking te blijven werken. Dit wordt weerspiegeld in de zevende eigenschap, die als bindende factor fungeert.
Als je meer wilt weten, raden we je aan het boek zelf te lezen. Covey legt elke stap uitvoerig uit en gebruikt talloze persoonlijke situaties als voorbeelden. In dit artikel richten we ons echter op een praktische benadering. We zullen alleen de eigenschappen bespreken en hoe je ze als leidinggevende zelf kunt toepassen. Dus hier zijn de 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap, en wat jij eraan hebt. Björn vertelt je er mee over:
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap samenvatting
Wat zijn de zeven gewoonten en hoe kunnen de principes van de zeven gewoonten worden toegepast in het dagelijks leven?
1. Wees proactief
Neem verantwoordelijkheid
Als leider verwacht je van je team dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun werk, en dat is begrijpelijk. Maar doe jij dit zelf ook? Ben jij proactief in het nemen van verantwoordelijkheid? Besteed je je energie en aandacht aan zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen?
Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Je kunt je bijvoorbeeld druk maken over het ziekteverzuim van een teamlid. Maar als je geen invloed hebt op zijn of haar herstel, is het beter om dit los te laten. Richt je in plaats daarvan op de zaken waar je wel invloed op hebt.
Covey noemt dit de ‘Cirkel van Invloed’. Het draait om jouw keuzes, reacties, standpunten en taken – de binnenste ring van jouw cirkel. Dit is jouw cirkel van invloed, waar jouw verantwoordelijkheid als leider ligt.
Wat buiten deze cirkel valt, behoort tot de cirkel van betrokkenheid. Het is belangrijk om geen tijd te verspillen aan deze zaken en stress te voorkomen. Je mag ze wel erkennen, maar laat ze los.
Als leidinggevende is het essentieel om proactief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor de zaken waar je controle over hebt. Door je te richten op je cirkel van invloed, kun je effectiever en succesvoller zijn in het leiden van je team.
Covey cirkel van invloed
2. Begin met het eind in zicht
Visualiseer wat je wilt bereiken
Wanneer je geen duidelijk beeld hebt van de koers die je met het bedrijf wilt varen, zul je niet ver komen. Hoewel je op korte termijn misschien enige successen behaalt, zal het geluk van korte duur zijn als je je langdurig met de verkeerde zaken bezighoudt.
Covey verwoordt dit treffend:
“Je kunt hard werken om hoger op de ladder te komen, om er aan het eind van je leven achter te komen dat de ladder tegen de verkeerde muur stond.”
Het is dus belangrijk dat je een helder besef hebt van je langetermijndoelen – waar wil je met dit bedrijf naartoe? Welk soort klanten wil je aantrekken? Maar ook persoonlijk: wat voor een leidinggevende wil je zijn? Hoe wil je dat jouw teamleden jou zien?
Door regelmatig dit soort vragen te stellen, kun je je doelen verwezenlijken. Begin daarom met het eind in zicht: denk na over waar je naartoe wilt en stippel vervolgens een koers uit.
3. Belangrijke zaken eerst
Ken je prioriteiten
Volgens Covey kun je alleen de bovenstaande doelen bereiken als je er prioriteit aan geeft. Het betekent dat je slim moet omgaan met je tijd en aandacht. Geef daarom prioriteit aan taken en projecten die jou en het bedrijf vooruit helpen. Besteed daar je tijd aan. Eventuele resterende tijd kun je besteden aan taken die minder urgent zijn.
Covey verduidelijkt dit concept aan de hand van zijn Pickle Jar-theorie. Hij vergelijkt de stenen in een pot met taken van verschillende prioriteiten. Als je eerst het zand in de pot doet, omdat dat het makkelijkste is, zul je merken dat de grote stenen niet meer passen. Maar als je eerst de belangrijke taken met de hoogste prioriteit in de pot plaatst, daarna kiezels toevoegt en tot slot het zand erdoor heen strooit, past alles perfect in de glazen pot.
Pas dit principe toe op je eigen werkzaamheden: begin met het oppakken van de taken die de hoogste prioriteit hebben. Deze taken vergen namelijk de meeste energie en aandacht. Zodra je die hebt afgerond, kun je verdergaan met de taken van mindere prioriteit, zoals de kiezels. Ten slotte kun je je richten op de taken van het laagste niveau, oftewel het zand.
Op deze manier krijg je niet alleen meer gedaan, maar geef je ook de juiste aandacht aan de juiste taken. Dit stelt je in staat om sneller je doelen te bereiken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van leiding geven, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw time management skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
4. Denk win/win
Houd het belang van anderen in gedachten
De vierde eigenschap leert dat het doel niet altijd de middelen heiligt. Het is mogelijk om je gelijk door te drukken en je positie als leider te gebruiken, maar als dit ten koste gaat van de relatie met je team, ben je verder van huis.
Als leidinggevende moet je daarom beseffen dat je soms concessies moet doen. Vooral als je effectief wilt samenwerken.
Ga uit van een mentaliteit waarin je zowel belang hecht aan je eigen belangen als aan die van je team. Als je je team constant laat ‘verliezen’, verlies jij volgens Covey net zo hard.
Verplaats je daarom in je team, kom erachter wat hun behoeften en doelen zijn, en werk naar oplossingen waar iedereen baat bij heeft. Dit zorgt voor een win/win-situatie en bevordert een harmonieuze samenwerking.
5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Leer empatisch luisteren
Naast bewustzijn van je communicatiestijl is het essentieel om te weten hoe je naar je team luistert. Vooral op dit luisteraspect maken volgens Covey veel leidinggevenden fouten. Ze horen wel wat er gezegd wordt, maar zijn voornamelijk bezig met bedenken hoe ze gaan reageren.
“The biggest communication problem is we do not listen to understand — we listen to reply.”
Vermijd dit. Luister om de ander echt te begrijpen. Luister met de intentie om werkelijk te horen wat de ander te vertellen heeft. Luister empathisch. Verplaats je in je team, stel open vragen en toon oprecht interesse. Het vergt slechts een kleine inspanning, maar kan als leidinggevende veel opleveren.
6. Synergie
Zoek betere oplossingen. Geen compromissen
De zesde stap combineert alle voorgaande stappen en draait om samenwerking. Lukt het jou om daadwerkelijk je eigen waarden en ideeën opzij te zetten om samen met anderen tot een gezamenlijk idee te komen?
En niet op de gebruikelijke manier: je kiest niet voor jouw aanpak, je kiest niet voor de aanpak van de ander, en je gaat zelfs niet voor een compromis tussen beide.
Nee, Covey moedigt je aan om op zoek te gaan naar een vierde optie, namelijk: een oplossing die nog niet op tafel ligt, een nieuwe richting inslaan. Je verlaat de gebaande paden en kijkt verder dan wat voor de hand ligt.
Hiervoor combineer je de bovenstaande stappen. Jullie richten je op het einddoel, kennen jullie prioriteiten en luisteren empathisch naar elkaar. Dit alles om tot een nieuwe oplossing te komen, zonder compromissen.
7. Houd de zaag scherp
Neem pauze en reflecteer
Volgens Covey hebben de bovenstaande stappen alleen effect als je zelf goed in je vel zit. Een leidinggevende die overspannen en gestrest is, kan zijn team niet effectief aansturen. Dit kun je vergelijken met het scherp houden van een zaag:
Er is een boswachter aan het zagen. Hij is vermoeid, uitgeput.
“Hoelang ben je al bezig?”, vraag je.
“Pff, al meer dan vijf uur”, zegt de boswachter versuft. “Het gaat maar niet vooruit.”
“Waarom stop je niet even om de zaag te slijpen?”, antwoord je. “Dan zal het veel sneller gaan.”
De boswachter denkt even na en zegt dan: “Nee, daar heb ik geen tijd voor. Ik moet nog zoveel bomen omzagen…”
Je begrijpt vast wat Covey bedoelt. Als je je eigen zaag niet scherp houdt, doe je jezelf, je bedrijf en je team tekort. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en zorg goed voor jezelf, zowel fysiek, mentaal, sociaal als spiritueel. Rust goed uit, blijf je leven lang leren, mediteer en leef gezond en in balans.
Kortom
‘The Seven Habits of Highly Effective People’ bevat enkele ‘succes habits’ waar jij als leidinggevende ook iets aan kunt hebben. Laten we ze samenvatten.
Wat zijn de principes van Covey?
- Wees proactief. Neem verantwoordelijkheid en focus alleen op zaken waar je als leidinggevende invloed op hebt.
- Begin met het eind in zicht. Visualiseer wat je wilt bereiken en wees je bewust van je langetermijndoelen. Waar wil je met je bedrijf naartoe? Hoe wil je dat je team jou ziet?
- Belangrijke zaken eerst. Ken je prioriteiten en geef voorrang aan taken en projecten die jou en het bedrijf verder brengen.
- Denk win/win. Houd rekening met de belangen van anderen. Verplaats je in je team en zoek naar oplossingen die voor alle partijen gunstig zijn.
- Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Leer empathisch luisteren en luister met de intentie om echt te begrijpen wat de ander zegt.
- Synergie. Zoek naar betere oplossingen en vergeet compromissen. Zoek naar nieuwe wegen en combineer de kracht van samenwerking.
- Houd de zaag scherp. Neem pauzes en reflecteer regelmatig. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal, zodat je ook goed voor je team kunt zorgen.
Meer weten over leiderschap? Lees verder
- Welke 4 leiderschapsstijlen zijn er? Situationeel leiderschap kort uitgelegd
- Competenties leiderschap: 8 eigenschappen die leiders van nature hebben
- Situationeel leiderschap — de complete feedback instructie
- Effectief leiderschap vraagt om 1 eigenschap. Heb jij hem?
- Snel aangevallen voelen na kritiek van medewerkers? Reageer correct (in 7 stappen)
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over seven habits of highly effective people
-
Wat is persoonlijk leiderschap volgens Covey?
Persoonlijk leiderschap volgens Covey is het vermogen om bewust regie te nemen over je eigen leven en te handelen vanuit je eigen waarden, principes en doelen. Het houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en acties, en dat je streeft naar een evenwichtige groei op zowel persoonlijk als professioneel vlak.
-
Wat is volgens Steven Covey de belangrijkste eigenschap om goed in het leven te staan?
Volgens Steven Covey is de belangrijkste eigenschap om goed in het leven te staan proactiviteit. Proactiviteit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven, actief keuzes maakt en handelt vanuit je eigen waarden en principes. Het gaat erom dat je niet alleen reageert op wat er op je afkomt, maar dat je zelf de regie neemt en actief vorm geeft aan je leven.
-
Wat is de filosofie achter de zeven gewoonten en hoe zijn ze ontwikkeld?
De filosofie achter de zeven gewoonten is gebaseerd op het werk van Stephen R. Covey, auteur van het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Covey gelooft in een holistische benadering van leiderschap, waarbij persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit hand in hand gaan.
De zeven gewoonten zijn ontwikkeld door Covey na jaren van onderzoek en observatie van succesvolle mensen en organisaties. Hij heeft zijn bevindingen en inzichten gebundeld in een boek dat individuen helpt om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen en hun leven op een zinvolle en effectieve manier vorm te geven.
De gewoonten zijn gebaseerd op universele principes en waarden, en ze zijn bedoeld om toegepast te worden in zowel het persoonlijke als het professionele leven. Covey gelooft dat door het aanleren van deze gewoonten, mensen in staat zijn om positieve verandering te creëren, relaties te verbeteren en hun potentieel volledig te benutten.
-
Hoe kunnen de zeven gewoonten bijdragen aan persoonlijke groei en succes op lange termijn?
De zeven gewoonten kunnen bijdragen aan persoonlijke groei en succes op lange termijn door zelfbewustzijn, doelgerichtheid, persoonlijke verantwoordelijkheid, effectieve communicatie en samenwerking, en continue verbetering te bevorderen. Door het aanleren van deze gewoonten kunnen mensen hun persoonlijke groei stimuleren, succesvolle gewoonten ontwikkelen en een duurzaam succes opbouwen!
-
Wat is een persoonlijk leiderschap?
Persoonlijk leiderschap verwijst naar het vermogen om de regie over je eigen leven te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen groei en ontwikkeling. Het houdt in dat je bewust keuzes maakt, je eigen waarden en principes volgt en actief werkt aan het realiseren van je doelen. Persoonlijk leiderschap gaat over zelfbewustzijn, zelfsturing en het creëren van positieve verandering in jezelf en je omgeving. Het draait om het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden op persoonlijk niveau, ongeacht je formele positie of rol.
Verder werken aan je leiderschap skills? Volg één van onze trainingen
Hé toekomstige leider! Ben je klaar om je leiderschapsskills naar een hoger niveau te tillen? Wil je jezelf ontwikkelen en je professionele groei versnellen? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor jou: volg onze 1-daagse trainingen in Time Management, Assertiviteit, Gesprekstechnieken of Feedback Geven. Met deze trainingen zul je merkbare verbeteringen zien in je leiderschap en het succes van je team.
- Tijd is kostbaar, en effectief time management is essentieel voor elke leider. In onze Time Management training leer je praktische technieken om je tijd optimaal te benutten, prioriteiten te stellen en deadlines te halen. Je zult leren hoe je productiever kunt zijn en stress kunt verminderen, waardoor je meer gedaan krijgt en beter in staat bent om je team te leiden.
- Assertiviteit is een vaardigheid die leiders onderscheidt van anderen. Met onze Assertiviteitstraining leer je hoe je op een zelfverzekerde en respectvolle manier je standpunt kunt uiten, grenzen kunt stellen en effectief kunt communiceren met je teamleden en collega’s. Je zult merken dat je meer invloed hebt, beter in staat bent om je ideeën over te brengen en je team kunt motiveren om uitstekende resultaten te behalen.
- Gesprekstechnieken zijn van cruciaal belang voor effectieve communicatie en samenwerking binnen een team. In onze training in Gesprekstechnieken leer je hoe je actief kunt luisteren, helder kunt communiceren en effectieve vragen kunt stellen. Deze vaardigheden stellen je in staat om moeiteloos te communiceren met je teamleden, conflicten op te lossen en een positieve werkomgeving te creëren waarin iedereen optimaal kan presteren.
- Feedback geven is een vaardigheid die vaak over het hoofd wordt gezien, maar die van onschatbare waarde is voor de ontwikkeling van je teamleden. In onze training Feedback Geven leer je constructieve feedback te geven op een manier die mensen inspireert en motiveert om te groeien. Je zult ontdekken hoe je feedback effectief kunt geven en ontvangen, waardoor je teamleden zich gewaardeerd voelen en zich blijven ontwikkelen.
Onze trainingen worden gegeven door ervaren professionals die je begeleiden en ondersteunen bij elke stap van je leerproces. Je zult praktische tools en technieken leren die je direct kunt toepassen in je dagelijkse werk. Bovendien bieden we een interactieve en stimulerende leeromgeving waarin je kunt netwerken en ervaringen kunt uitwisselen met gelijkgestemde professionals.
Kortom, onze 1-daagse trainingen zijn de perfecte investering in je leiderschapsskills. Je zult merken dat je zelfverzekerder wordt, effectiever communiceert en je team beter kunt leiden. Neem nu de eerste stap naar groei en succes en schrijf je in voor een van onze trainingen. Jouw leiderschapsreis begint hier!
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com | Effectief leiderschap training
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog