Je communiceert niet alleen met woorden — ook jouw lichaamshouding vertelt een hoop. Zeker iets waar jij als leidinggevende rekening mee wil houden wanneer je met je team communiceert. Maak jij namelijk deze 2 fouten in je non verbale communicatie, dan doe jij je team én jezelf tekort.

Of het nou om een feedbackgesprek gaat, een email of een telefoontje — jij bent je erg bewust van de rol die jij als leidinggevende vervult. Je let daarom nauwlettend op de woorden die je kiest en op de manier waarop je communiceert. Ruis of miscommunicatie ontstaat immers snel en zonder dat je het doorhebt.

Toch zien veel leidinggevenden één communicatievorm over het hoofd. Eén manier van communiceren die niet altijd bewust is, maar wel net zo belangrijk als de gesproken vorm (al dan niet belangrijker):

Non verbale communicatie.

De manier waarop ze overkomen. Niet wat er gezegd wordt, maar hoe. En komt die lichaamstaal niet overeen met de boodschap die ze verbaal willen overbrengen, dan kan dat onbewust de relatie met het team schaden.

  1. Zo geven ze bijvoorbeeld het signaal af dat ze geen tijd voor hun team hebben.
  2. Of vertelt hun houding dat het verhaal van een collega hun aandacht niet waard is.

Twee zaken die misschien helemaal niet aan de orde zijn, maar die jij wellicht toch (onbewust, natuurlijk) communiceert.

Zo ga je dat tegen:

Fout 1: Je straalt uit dat je geen tijd voor je team hebt

Gehaast loop je richting de volgende meeting. Met een kop koffie in de ene hand en je telefoon in de andere, check je vlug of je nog updates hebt gekregen over dat voorstel. Je ziet nog net dat je een teamlid op de gang passeert. Je brengt een snelle “Hé! Alles goed?” uit, voordat je de meeting inloopt en de deur achter je sluit. 

Als leidinggevende heb je vaak een volle agenda. Mensen verwachten je aanwezigheid, een reactie op iets of willen even iets tegen je aanhouden. Kortom: je bent altijd druk in de weer en rent van hot naar her.

non verbale communicatie fouten

Deze bedrijvigheid kan er echter voor zorgen dat teamleden het lastig vinden om je aan te spreken. Je te storen

“Nee, ik vraag haar morgen wel om haar reactie, volgens mij heeft ze nu geen tijd”.

Nu kan het natuurlijk geen kwaad wanneer dit sporadisch voorkomt. Geef jij echter al leidinggevende veelvuldig het signaal af dat je geen tijd hebt, dan doet dat iets met je teamleden.

Ze zullen je niet durven aanspreken of zich nerveus voelen in jouw bijzijn. Nog belangrijker: ze zullen zichzelf onbelangrijk voelen: 

Een collega die hulp nodig heeft bij een project, zal jou niet durven aanspreken. Een teamlid dat even haar hart wilt luchten, zal het gevoel hebben dat haar probleem niet belangrijk genoeg is, om je daarvoor te storen.

Kortom: zodra jij altijd het signaal afgeeft dat je het druk hebt, zal je team jou niet durven benaderen. Ze zullen zich ongehoord en onbelangrijk voelen. En dat is wel het laatste dat jij als leidinggevende wil.

Wat je daarom voortaan doet

Natuurlijk kun je geen belangrijke en dringende zaken uit je agenda schrappen. Je zal dus een drukbezet persoon blijven. Waar je wel invloed op hebt, is hoe jij hiermee omgaat. Qua lichaamstaal, bedoelen we dan.

Aan het begin van je werkdag of aan het begin van een meeting, neem je even de tijd — vijf tot tien minuten. Begroet je collega’s, maakt even een praatje met ze of drink samen een kop koffie. Houd een relaxte, zelfverzekerde houding aan. Lach! En zorg ook voor meerdere tonen en intonaties in je stem.

non verbale communicatie fouten

Een kleine tijdsinvestering, maar wel een waarmee je communiceert dat je niet te druk bent voor je team. Ze zullen zich gezien en gehoord voelen, waardoor de drempel om jou later op de dag aan te spreken, lager ligt. 

Fout 2: Je straalt uit dat je geen aandacht voor hen hebt

Je bent ijverig bezig met het schrijven van een salesrapport. Er wordt op de deur geklopt en terwijl je de laatste puntjes op de ‘i’ zet, roep je “Binnen!”. Sander steekt zijn hoofd om de deur. “Hé, voordat ik deze aanvraag de deur uit doe, wil ik even jouw mening…” 

Terwijl je de interactie met hem aangaat, rusten je vingers op de het toetsenbord. Je lijf is naar de laptop gedraaid. Je ogen gaan van het scherm, naar Sander en weer terug. “Tuurlijk, brand los.” 

Hoewel jij aandacht hebt voor Sander en waarschijnlijk écht hoort wat hij te vertellen heeft, ervaart Sander dit niet zo. Jouw non verbale communicatie vertelt hem dat jij geen tijd hebt. Misschien geeneens geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft. Hierdoor houdt hij zijn verhaal kort — uit angst jou lastig te vallen.

“Oh, nou als het nu niet uitkomt kan ik ook later terugkomen? Uhm, ik vraag anders Anna wel even.”

Non verbale communicatie tips

Hier gaan 2 dingen fout:

  1. Een indirecte lichaamsoriëntatie – waarbij je dus wegdraait van de persoon waarmee je praat – communiceert dat jij geen aandacht hebt voor de persoon vóór je. Je laptop, dat salesrapport — dáár ligt jouw focus. Tenminste, dat is wat jij communiceert.
  2. Een gesloten lichaamshouding. Door daarnaast je handen op het toetsenbord te houden en soms vluchtig een blik op het scherm te werpen, creëer je een barrière tussen jouw en je gesprekspartner.

Beiden zorgen ervoor dat Sander zich ongemakkelijk voelt. Hij praat wel tegen je, maar hij heeft niet echt het gevoel dat zijn verhaal bij je binnenkomt.

Wat je daarom voortaan doet

Zodra je met een teamlid communiceert, zorg je ervoor dat jouw lichaamshouding – en oriëntatie open en vriendelijk zijn.

Draai je lichaam naar je gesprekspartner toe. Niet alleen je hoofd, maar ook je schouders en torso. Zelfs je voeten wijzen naar de persoon in kwestie.

Je houding is hierbij relaxed. Je voorkomt dat je je armen en benen kruist en haalt je vingers van het toetsenbord af. Tot slot richt je je blik op Sander.

Hoewel ook dit weer een kleine aanpassing is in je non verbale communicatie, maakt het wel degelijk een groot verschil. Het toont aan dat jouw volledige aandacht zich bij Sander bevindt, niet bij het salesrapport.

Kortom: non verbale communicatie is belangrijker dan je denkt

Een leidinggevende die zich bewust is van wat hij zegt, communiceert effectief. Een leidinggevende die daarbij ook nog eens stilstaat bij hoe hij overkomt, komt nog verder. 

Zijn of haar team weet dat ze altijd welkom zijn met eventuele vragen of problemen. Ze voelen zich gewaardeerd, en serieus genomen. Dat komt niet alleen de prestaties ten goede, maar ook de werksfeer.

non verbale communicatie fouten

Verder lezen?

Ben je geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp, dan raden we je aan ook deze artikelen over non verbale communicatie te lezen:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog