Sinds we op deze aarde rondlopen, werken we al samen met onze groep. Dit deden we in die tijd vooral om niet door onze mede-oermensen tot feestmaal gemaakt te worden. Tegenwoordig zijn we gestopt met onze collega’s in een pan te gooien en is samenwerken met je tribe uitgegroeid naar goed samenwerken in een team. Daarbij is het van belang om je aan deze 8 zaken te houden waarmee je beter samenwerken mogelijk maakt.
Wat komt aan bod?
- Klinkt goed, maar wat is succesvol samenwerken?
- Maar, wat is nodig voor een succesvolle samenwerking?
- Tijd voor verbetering, 8 goede samenwerking tips!
- Samengevat : Hoe kun je effectief samenwerken?
- Veelgestelde vragen over succesvol samenwerken
Je merkt het bij je werknemers, de ene klacht naar de andere klacht. Succesvol samenwerken met collega’s is niet zo makkelijk als je denkt. En je merkt het ook zelf zodra je aan dat teamlid gaat denken die uren kan praten, maar eigenlijk nog steeds niks verteld heeft. Je werknemers zijn niet allemaal hetzelfde en als collega’s onder elkaar houden ze er een andere werkwijze op na. Doordat er een verschil is in de verwachtingen bij een samenwerking kunnen er ook conflicten ontstaan. Dit werkt slecht op het moraal en zorgt voor frustratie en verminderde motivatie.
Zo zie je maar, een goede samenwerking is niet zo makkelijk en brengt zijn eigen problemen mee. Buiten dat wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en is het van belang dat de groepsdynamiek verbeteren een prioriteit van je wordt. Als team samenwerken levert je voordelen op, maar wat kun je verwachten van een goede samenwerking?
- Iedereen kan naar zijn eigen talenten werken, dit levert een beter resultaat op met een hogere efficiëntie
- Meer werk in minder tijd, dit levert taken verdelen je team op.
- Je team maakt slim gebruik van de aanwezige kennis, ervaring, achtergronden en vaardigheden door deze taken te verdelen. Zorg ervoor dat “kwaliteiten team in kaart brengen” prioriteit op je to-do list krijgt.
- Samenwerken biedt kansen om te brainstormen, overleggen en om te sparren als dingen niet goed verlopen. Dit kan je samenwerking bevorderen.
- Je team kan van elkaar leren, laat ze feedback op elkaar geven hoe dingen, slimmer, efficiënter en beter kunnen. Zo zie je dat de samenwerking in een team een stuk beter gaat.
- Een succesvolle samenwerking is ook leren. Je team leert op inhoudelijk vlak meer van elkaar doordat ieder teamlid zijn eigen kennis, perspectieven en oplossingen naar voren brengt.
Klinkt goed, maar wat is succesvol samenwerken?
Succesvol samenwerken, of professioneel samenwerken houdt in dat je team gebruik maakt van elkaars kwaliteiten om bij de projecten en het werk betere resultaten te behalen, efficiënter het werk te doen en het werk op zo’n manier verdeeld wordt dat het resultaat er alleen maar beter van wordt. Ieder teamlid heeft een aandeel in het project en is op de hoogte van de taakverdeling. Zo wordt er gecommuniceerd over de voortgang en vallen al deze individuele onderdelen samen tot een zo goed mogelijk eindresultaat.
Maar, wat is nodig voor een succesvolle samenwerking?
Een goede samenwerking bereik je niet zomaar. Zodra je onderstaande eisen die de samenwerking verbeteren toepast, zul je merken dat er een hoop te winnen valt. Maar, wat is belangrijk bij samenwerken? Ben je dus nog niet tevreden en wil je het samenwerken verbeteren, hou je dan aan onderstaande punten:
- Zorg ervoor dat je team een duidelijk gezamenlijk doel heeft waar ze naartoe werken.
- Zorg voor een duidelijke taakverdeling, maak het voor iedereen in je team helder hoe de taken verdeeld zijn.
- Zorg voor een krachtige en heldere communicatie in je team. Moedig de meningen van je team aan en laat ze zeggen wat ze vinden, wat er nodig is en geef aan dat proactief aangeven als dingen niet soepel, zonder eromheen te draaien, gewaardeerd worden.
- Je team moet als team aanvoelen, iedereen levert een duidelijke bijdrage aan het grote geheel, laat ook zien wat iedereen doet.
- Geef ieder teamlid de kans om zijn mening te geven, laat dus niet alleen de meest dominante mensen aan het woord. Geef ook de stillere mensen een kans door ze persoonlijk naar hun mening te vragen.
- Je team komt de gemaakte afspraken na, deadlines worden gehaald en mensen nemen hun individuele verantwoordelijkheden.
- Je team spreekt het uit wanneer er issues spelen, Laat ze dit op een constructieve manier doen. De team samenwerking zal er alleen maar sterker van worden.
- Hou rekening met de verschillende typen mensen in je team. Niet iedereen is hetzelfde, de een is meer introvert en de ander is weer enorm extravert. Omarm deze verschillen en zet iedereen op zijn kwaliteiten in.
Tijd voor verbetering, 8 goede samenwerking tips!
Een succesvolle samenwerking bereik je niet zomaar, goed samenwerken met collega’s vraagt veel van je team. Je zult er werk van moeten maken, maar hoe kun je de samenwerking verbeteren? Deze keer hebben we geen 5 tips voor een goede samenwerking, en ook niet de 10 gouden regels samenwerken. We gaan in het midden zitten met onderstaande 8 tips:
1. Verdiep je als eerste in de verschillende DISC-profielen van iedereen
We hebben het al een aantal keren naar voren laten komen. Niet iedereen is hetzelfde en zodra je de vraag “Hoe functioneer je in een team?” stelt zul je van bijna iedereen andere antwoorden krijgen. Ieder teamlid zit anders in elkaar. DISC-profielen, misschien heb je er al eens van gehoord. Zo niet, check dan dit artikel over DISC-profielen. Hier zul je ontdekken dat de meeste mensen een, of zelfs twee van de vier verschillende voorkeursstijlen hebben. We delen ook bij ieder kleurprofiel tips over hoe een persoon met dat profiel graag communiceert en werkt, er zijn dus verschillende manieren van samenwerken. Dit helpt je ook om de kwaliteiten van je team in kaart te brengen. Zo zul je zien dat de een weer een talent heeft voor grafische vormgeving, en de ander is weer een talent in projectmanagement.
2. Toon begrip en luister naar je team
Natuurlijk zul je vast wel luisteren naar je team, maar luister je ook echt naar wat er gezegd wordt. Begrijp je waarom iemand iets zegt of denkt, kun jij je erin vinden? Actief luisteren is meer dan alleen maar horen wat de ander zegt. Het is een manier om je oprechte interesse te laten zien en de ander zich ook echt gehoord voelt wanneer die met jou praat. Laat de ander uitpraten en blijf doorvragen om de aandacht bij de andere te houden zonder zelf het woord over te nemen.
Bij werken in teamverband is het ook belangrijk om begrip te tonen. Zelfs al sta je er niet op dezelfde manier in. We bedoelen hier niet mee dat je de ander altijd gelijk geeft. Nee, succesvol samenwerken in een team betekent dat je erkent dat de ander er anders in staat en dat je je bij die gedachte iets kan voorstellen. Zo voorkom je conflicten in je team en zorg je voor een goede samenwerking met collega’s.
3. Stem duidelijk de taakverdeling en deadlines af
Samenwerken binnen een team gaat alleen goed als er heldere afspraken gemaakt zijn over wanneer taken af moeten en wie deze taken gaat doen. Zorg na iedere vergadering die je geeft, iedereen precies weet wat hem of haar te doen staat en wanneer de deadline hiervoor is. Maak hierbij gebruik van de verschillende project management tools zoals Trello, Asana of Monday. Of pak het lekker ouderwets aan en zet het op papier. Zet alle taken onder elkaar, ga taken verdelen in een team en hou de status bij van een taak. Dankzij deze tools heeft ieder teamlid altijd zicht op de status van het project. Zo kun je op een oogopslag zien waar iemand jouw ondersteuning nodig heeft.
4. Complimenteer je team en deel de successen
Natuurlijk is het belangrijk om constructieve feedback te geven, maar net zo belangrijk is het om positieve feedback te geven bij dingen die goed gaan. Geef gerust een spontaan en welgemeend compliment aan iemand vanuit je team. Zo laat je je waardering zien en maak je meteen iemands dag een stuk beter. Zo weten ze ook welk gedrag of werkwijze gewaardeerd worden. Gooi zeker ook de mooie mijlpalen die jullie gezamenlijk hebben behaald in de groep. Vier deze momenten en deel deze successen met elkaar. Zo versterk je het teamgevoel en gaan je werknemers het samenwerken waarderen. Jullie werken samen naar een doel toe, waarom zou je dit dan ook niet vieren als het behaald is?
5 Sta open voor andere ideeën
Samenwerken als team houdt ook in dat iedereen zijn eigen mening kan, maar vooral ook durft te geven. Samenwerken is zo effectief doordat je in een team van elkaar kan leren en ook ontdekt waar iedereens kwaliteiten en aandachtspunten liggen. Hou daarom een open mind zodra een van je werknemers een ander idee over iets heeft dan jou, een andere blik kan wonderen verrichten.
6 Breng het belang van efficiënt plannen bij
Voor een succesvolle samenwerking is het belangrijk dat je eigen planning, maar ook de planning van je teamleden waterdicht is. Het opstellen van een goede takenlijst en je planning altijd in orde hebben helpt je team bij het behalen van deadlines en overzichtelijk te maken hoeveel tijd iedereen kwijt is aan alles. We hebben hier al een aantal artikelen over geschreven en merk je dat jij of iemand vanuit je team moeite hiermee heeft, neem onderstaande artikelen zeker door:
- Plannen en organiseren als een pro: timemanagent bureau geeft zomaar hun beste tips weg
- 101 time management tips – De enige lijst die je nog nodig hebt
- Takenlijst maken – van wensenlijst naar uitvoerbare ‘to do’-list
7 Ga over op geclusterd storen
Multitasking is onmogelijk, net zoals dat het onmogelijk is om een grote taak te voltooien wanneer je om de zoveel tijd gestoord wordt. Iedere storing die je uit je concentratie haalt, zorgt ervoor dat jij weer helemaal in die focusmode moet komen. En hoe frustrerend is het als jij net weer in de zone zit, je meteen weer eruit gehaald wordt?
Gelukkig is ook dit probleem op te lossen. Namelijk door geclusterd storen. Maak daarbij ook een 1-op-1 lijst aan. Het idee hiervan is dat je niet meer constant gestoord wordt voor ieder klein probleem, maar dat je voor iedere collega een lijst aanmaakt met dingen die je hem wil vragen. Zodra je de persoon tegenkomt pak je de lijst erbij en ga je alle punten af. Dit zorgt voor minder verstoring en meer momenten waarop gefocust gewerkt kan worden. Dit maakt het resultaat alleen maar beter, de samenwerking efficiënter en de planning wordt steeds haalbaarder. Samenwerking in een team verbeteren wordt op deze manier steeds makkelijker.
8 Leer charisma aan
Charisma is niet alleen iets waar je mee geboren wordt, je kunt het jezelf ook aanleren. Grote kans dat de echte grote namen dit ook aangeleerd hebben. Kort uitgelegd is charisma een set persoonlijkheidskenmerken die ervoor zorgen dat jij meer likeable wordt. Dit wordt mogelijk gemaakt door bepaalde communicatieskills. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je team je eerder vertrouwt, mensen bij je meetings aan je lippen hangen en dat je een grotere gunfactor krijgt.
Benieuwd naar hoe jij charisma kunt aanleren? Check dan dit artikel over de 9 tips om je charisma aan te leren.
Nog meer leren over succesvol samenwerken?
Nog niet tevreden met alles wat je geleerd hebt? We hebben gelukkig een groot aantal artikelen geschreven over deze onderwerpen, zo ook de complete gids voor samenwerken met 45(!) tips. Zoek je nog meer praktische tips om de prijs van “het samenwerken team” te winnen? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram voor een dagelijkse dosis praktische tips rondom onderwerpen als feedback geven, krachtige gespreksvoering en succesvol timemanagement.
Samengevat : Hoe kun je effectief samenwerken?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is bij een samenwerking team spirit onmisbaar. Zo is de inzet van ieder teamlid van belang of een samenwerking een succes wordt. Je kunt de onderlinge samenwerking verbeteren door op deze punten te letten:
- Verdiep je in de verschillende voorkeursstijlen van communiceren en toon begrip voor je werknemers die anders werken en communiceren dan jij.
- Luister actief naar andere en toon begrip voor een mening die afwijkt.
- Maak heldere afspraken over deadlines en de taakverdeling.
- Geef complimenten en vier successen samen.
- Sta zelf ook open voor andere meningen en denkwijzen, neem mee wat je hiervan kan leren.
- Te gaan werken met 1-op-1 lijsten
- Leer jezelf charisma aan, dit maakt het communiceren een stuk makkelijker
Volg een training en word productiever, effectiever én een fijne samenwerkingspartner
Een training samenwerken en communicatie die je binnen 2 uur leert hoe jij de meest succesvolle samenwerker wordt, die bestaat helaas niet. Een eendaagse cursus samenwerken zul je ook niet snel vinden. Trainingen die helpen bij effectief samenwerken, die bieden we bij Tijdwinst wel.Hier leer je vaardigheden die jou helpen om helder en krachtig te communiceren, goed te plannen en constructieve feedback te geven. Stuk voor stuk kwaliteiten die voor samenwerken broodnodig zijn!
Volg één van onze trainingen, zodat je jouw samenwerkingen én je eigen werk direct kunt verbeteren.
- Volg een cursus gesprekstechnieken om te leren hoe je krachtige gesprekken voert, helder communiceert, de regie pakt en op een respectvolle manier je mening geeft.
- Leer bij de training feedback geven hoe je feedback geeft waar de ander echt iets mee kan én hoe je ook zelf openstaat voor feedback, daarom vraagt en ervan kunt leren.
- Ontdek bij onze training timemanagement hoe je door slimmer te werken productiever bent, meer gedaan krijgt in minder tijd en een waterdicht timemanagement-systeem voor jezelf inricht.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Bij Tijdwinst helpen we professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Zo geven we trainingen over effectieve gespreksvoering, feedback geven, timemanagement en thuiswerken. We helpen professionals op die manier om meer uit zichzelf, uit hun werk en uit samenwerkingen te halen. Wat voor werk je ook doet! Volg onze trainingen op een locatie bij jou in de buurt of online.
Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog