De werkdruk is hoger dan ooit, toont onderzoek aan. Vanwege de coronacrisis krijgen steeds meer werkenden te maken met stress of een burn-out. En ook de werk/privé-balans is niet meer in… balans. Gelukkig kun jij als leidinggevende de druk iets verlichten — door deze 4 tips bij thuiswerken met je team te bespreken.
4 tips waarmee jij de druk van de ketel haalt
Ongeacht of jullie al aan thuiswerken deden of dat de coronacrisis jullie zo goed als dwong: de realiteit is dat een groot deel van werkend Nederland veelvuldig thuiswerkt. En hoewel dat zeker zijn voordelen heeft (lees: meer vrijheid), zul je als leidinggevende toch moeten stilstaan bij de weerslag die het op jouw team heeft.
Wat blijkt namelijk?
“Ruim een derde van alle werkenden geeft aan dat de werkdruk hoger is dan ooit door de coronacrisis”. Dat wijst een onderzoek van CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond, uit.
- Uit de cijfers komt naar voren dat 20% van de werknemers onder druk staat, en dan met name om goed te presteren.
- Ruim 11% zit tegen een burn-out aan.
- 21% van de ondervraagden geeft aan dat hun ziekteverzuim is gestegen.
- En 16% geeft aan uitgeput te zijn vanwege de hoge werkdruk.
Tamelijk schokkende cijfers om te lezen, zeker als leidinggevende. Jij wil immers een goed functionerend – en bovendien gezond – team verwelkomen zodra de coronacrisis op z’n retour is. Het langdurig thuiswerken zou daar geen verandering in mogen brengen.
En hoewel jij zeker niet als waakhond hoeft op te treden of je team moet ‘bemoederen’, zijn er wel een aantal zaken waar jij als leidinggevende aandacht aan kunt schenken. Om zo de druk die je team voelt te verlichten:
1. Communiceer over (wederzijdse) verwachtingen
Onverwacht te maken krijgen met een pandemie zorgt vanzelfsprekend voor veranderingen. Ineens werken teamleden vanuit huis, terwijl dat eerst niet de norm was. Hierdoor verandert misschien de functie, rol of workflow van het teamlid, wat onzekerheid of stress veroorzaakt.
Om deze stress minimaal te houden, is het belangrijk dat jij hier als leidinggevende over communiceert. Door hen niet in het ongewisse te laten, maar door te praten over de verwachtingen:
Wat is de definitie van succes, nu zij thuiswerken? Zien zij eventuele beren op de weg? Lukt het hen om hun normale werkzaamheden voort te zetten? Welke stappen kun jij nemen om dit voor hen te vergemakkelijken? En welke afspraken maken jullie over de bereikbaarheid?
Stuk voor stuk vraagstukken die jij met je teamleden kunt bespreken om het stressniveau zo laag mogelijk te houden.
2. Verwacht niet dezelfde productiviteit als voorheen
Vanzelfsprekend wil je dezelfde resultaten zien als voorheen. Toch zul je realistisch moeten zijn — voor zowel jouw gemoedstoestand, als die van het team.
Laat je team weten dat je begrijpt dat jullie je in een unieke situatie bevinden. Een die zeker voorbij gaat, maar die op dit moment vraagt om te roeien met de riemen die jullie hebben.
Je kunt de lat momenteel niet even hoog kunt leggen als voorheen. Blijf daarom vooral menselijk, en communiceer hier ook over.
Geef hen wat ruimte en moedig hen aan slimmer te werken, in plaats van harder. Spreek af de natuurlijke ritmes en afspraken te volgen die doorgaans ook op kantoor gelden, maar laat de druk achterwege.
Hierdoor mis je op de kortetermijn misschien een paar targets, je houdt er op de langetermijn wel een gelukkig en gezond team aan over.
3. Schenk aandacht aan de teamsfeer
Een onderzoek, uitgevoerd door Gallup, toont daarnaast aan dat ruim 24% van alle werkenden ‘eenzaamheid’ noemt als het grootste obstakel waarmee ze tijdens deze coronatijd te maken hebben. En dat is niet heel vreemd; je collega’s enkel via een Zoom-sessie zien, is nou niet bepaald bevorderlijk voor de teamsfeer.
Houd hier als leidinggevende rekening mee: blijf het gemeenschapsgevoel binnen het team stimuleren — om dat gevoel van eenzaamheid te weren, maar ook om het werkplezier intact te houden.
Houd bijvoorbeeld dagelijks een online koffiepauze met je team. Praat in die tien minuten niet over werk, maar over alledaagse zaken. Dat verkleint gevoelsmatig de afstand binnen en het team en helpt hen los te komen uit de waan van de dag.
4. Moedig hen aan hun werk/privé-balans in de gaten te houden
Weet ook dat nu je team thuiswerkt de balans tussen werk en privé vaak ver te zoeken is. Zonder dat ze het doorhebben werken ze langer door, en worden werkdagen werkavonden.
Hoewel thuiswerken hen deze vrijheid biedt, zul jij als leidinggevende een oogje in het zeil moeten houden. Door afspraken te maken over de onderlinge bereikbaarheid bijvoorbeeld:
Spreek af dat na de reguliere werktijd er niet nog over werkgerelateerde zaken wordt geappt of gebeld. En besluit een teamlid om ‘s avonds nog aan een dossier te werken: prima, die vrijheid heeft hij. Zolang hij niet verwacht dat een collega op stel en sprong een dringende vraag kan beantwoorden.
Kortom
Het sleutelwoord blijkt ‘communiceren’ — over verwachtingen, afspraken en eventuele beren op de weg. Lukt je dat, dan zul je er een mentaal gezond én betrokken team aan overhouden. Een team dat niet onder druk staat of tegen een burn-out aanzit.
Meer weten?
Verder lezen, bijvoorbeeld over de voordelen van thuiswerken of het maken van afspraken op afstand? Check dan deze artikelen:
- Gefocust thuiswerken, hoe doe je dat? Volg deze 6 tips op!
- Productieve ochtend routine tijdens thuiswerken? Doe deze 5 dingen
- Concentratie vasthouden tijdens thuiswerken? Pomodoro techniek blijkt de oplossing.
- Thuiswerken op basis van vertrouwen. Houd je aan deze 3 regels.
Volg je liever een training?
Dan is onze 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams een aanrader! Daar leren jij en je team samenwerken op afstand, online vergaderen, en afspraken maken (juist over zaken als bereikbaarheid, output, reactietermijnen…). Kortom: alles dat jij nodig hebt om in deze tijd – en daarna – te werken met een gezond en gelukkig team!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog