Jij kunt je team pas leiden wanneer jezelf goed in je vel zit. En weet jij welke koers je wilt varen, dan boek je sneller succes dan wanneer je een kortetermijnvisie hanteert. Stuk voor stuk inzichten die de alom bekende bestseller ‘The Seven habits of Highly Effective People’ jou kan leren — inzichten waar jij als leidinggevende veel aan hebt. 

Je hebt vast gehoord van de bestseller ‘The Seven Habits of Highly Effective People’. Op de Nederlandse markt beter bekend als ‘De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap.’ Het boek, geschreven door Stephen R. Covey, ging meer dan 25 miljoen keer over de toonbank.

En terecht:

Covey legt aan de hand van 7 simpele eigenschappen uit hoe jij je kunt ontpoppen tot een succesvol mens. Iemand die oog heeft voor anderen, weet wat hij wil bereiken en begrijpt dat succes boeken om teamwork vraagt.

… perfect voor leidinggevenden dus.

Seven Habits of Highly Effective People voor leiders

Hoe werkt het? Een korte samenvatting

Covey stelt dat je pas effectief kunt leven (en leiden) als jezelf in balans bent. Een leider die volgens hem niet goed in zijn vel zit, zal zijn team nooit succesvol kunnen aansturen. De stappen focussen dan ook op het creëren van deze balans. 

Natuurlijk wordt dit in het boek uitgebreid toegelicht. Vatten we het kort samen dan komt het op het volgende 3 zaken neer:

1. Je zal moeten werken aan je persoonlijke ontwikkelingHieronder vallen eigenschappen 1 t/m 3.

2. Je zal op een productieve manier moeten kunnen samenwerken met anderen. Eigenschappen 4 t/m 6.

3. Je zal beide stappen moeten onderhouden door goed voor jezelf te zorgen. Stap 7. Deze houdt alles bij elkaar. 

Seven Habits of Highly Effective People tips

Wil je nou meer te weten komen, dan raden we je aan het boek te lezen. Hier legt Covey elke stap uitgebreid uit en gebruikt hij veel persoonlijke situaties als voorbeeld.

In dit artikel gaan we echter niet in op de achterliggende theorie. Wij houden het liever praktisch. We leggen je daarom enkel de eigenschappen uit én hoe je ze als leidinggevende kunt toepassen. 

Daarom voor jou: de 7 Eigenschappen van Effectief Leiderschap (en wat jij daaraan hebt).

‘Seven Habits of Highly Effective People’ in een notendop

1. Wees proactief

Neem verantwoordelijkheid 

Je verwacht van je team dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun werk. Vanzelfsprekend. Echter, doe jij dit ook? Als leider? Houd jij je enkel bezig met zaken die jij in de hand hebt of spendeer je energie en aandacht aan zaken waar je toch geen invloed op hebt?

Wees je hiervan bewust. Je kunt je namelijk wel druk maken over het ziekteverzuim van een teamlid. Wanneer je geen invloed kunt uitoefenen op zijn of haar herstel, laat het dan los. Focus je op wat je wél in de hand hebt.

Covey noemt dit de ‘Circle of Influence’.

Seven Habits of Highly Effective People cirkel

Jij houdt je bezig met jouw keuzes, reacties, standpunten of taken. Zaken waar jij wat aan kunt doen — de binnenste ring. Jouw cirkel van invloed. Dáár ligt jouw verantwoordelijkheid als leidinggevende.

Dingen die daarbuiten liggen, in de cirkel van betrokkenheid, zijn zaken om geen tijd aan te verspillen. Om stress te voorkomen mag je die zaken best erkennen. Je laat ze echter los.

2. Begin met het eind in zicht

Visualiseer wat je wilt bereiken

Zodra jij niet weet welke koers je met het bedrijf wilt varen, zul je niet ver komen. Je zal op de korte termijn misschien wat successen boeken, maar wanneer jij je echter langdurig met de verkeerde dingen bezig bent, zal het geluk van korte duur zijn.

Of zoals Covey het zo mooi zegt:

“Je kunt hard werken om hoger om de ladder te komen, enkel om er aan het eind van je leven achter te komen dat de ladder tegen de verkeerde muur stond.”

Jij zult dus enig besef moeten hebben van je langetermijndoelen — waar wil jij met dit bedrijf naar toe? Welk soort klanten wil je aantrekken? Maar ook persoonlijk. Wat voor een leidinggevende wil je zijn? Hoe wil je dat jouw teamleden je zien?

Jezelf regelmatig dit soort vragen stellen, helpt je bij het verwezenlijken van deze doelen. Begin daarom bij het eind: je denkt na over waar je heen wilt en zet vervolgens een koers uit. 

Seven Habits of Highly Effective People adviezen

3. Belangrijke zaken eerst

Ken je prioriteiten

Volgens Covey kun je bovenstaande doelen pas bereiken, wanneer jij hier voorrang aan geeft. Dat houdt dus in dat taken die niet van belang zijn, plaats moeten maken.

Jij besteedt enkel tijd en aandacht aan taken die jou en het bedrijf verder brengen. Daar ken je prioriteit aan toe. Daar houd jij je mee bezig. Tijd die je aan het eind van rit nog over hebt, die kun je besteden aan randzaken. Niet eerder.

Vraag je daarom bij iedere taak af of dit de meest nuttige besteding van je tijd is. Levert deze taak het grootste resultaat op? Is de taak urgent? Belangrijk? Dit artikel kan je helpen de prioriteit van een taak vast te stellen. 

4. Denk win/win

Houd het belang van anderen in gedachten

De vierde eigenschap leert dat het doel niet altijd de middelen heiligt. Je kunt namelijk wel je gelijk doordrammen en je positie als leider inzetten; wanneer het de relatie met je team schaadt, ben je verder van huis.

Als leidinggevende zul je daarom moeten beseffen dat je regelmatig water bij de wijn moet doen. Vooral wanneer je effectief wilt samenwerken.

Ga daarom uit van een mentaliteit waarbij je waarde hecht aan zowel de belangen van jezelf, maar ook die van je team. Laat je hen namelijk steevast ‘verliezen’, dan verlies jij volgens Covey net zo hard.

Verplaats je daarom in hen. In je team. Kom erachter wat zij willen, wat zij willen leren en zoek naar een gemeenschappelijk doel. 

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Leer empatisch luisteren

Daarnaast zul je bewust moeten zijn van de wijze waarop je communiceert. En dan met name hoe je naar je team luistert.

Vooral bij dat luistergedeelte gaan volgens Covey veel leidinggevende de mist in. Ze horen wel wat iemand zegt, maar zijn voornamelijk bezig met bedenken hoe zij hierop gaan reageren.

“The biggest communication problem is that we do not listen to understand — we listen to reply.”

Doe dat niet. Luister om de ander beter te begrijpen. Luister met de intentie om écht te horen wat iemand te vertellen heeft. Luister empatisch. Je verplaatst je in je team, stelt open vragen en toont oprecht interesse. 

Een kleine moeite, die jou als leidinggevende veel kan brengen.

Seven Habits of Highly Effective People advies

6. Synergie

Zoek betere oplossingen. Geen compromissen

De zesde stap is een combinatie van alle bovenstaande stappen en draait om samenwerking. Lukt jou dat? Kun jij daadwerkelijk je eigen ideeën opzij zetten om zo met een ander tot één gezamenlijk idee te komen?

En dan op een andere wijze dan hoe je dat normaal gesproken doet:

Je kiest niet voor jouw manier. Je kiest niet voor de manier van de ander. Je gaat zelfs niet voor een compromis tussen de twee.

Nee. Covey moedigt je aan op zoek te gaan naar een vierde optie, namelijk: niet een oplossing gebruiken die al op tafel ligt, maar een nieuwe richting inslaan. Je treedt buiten de gebaande paden en kijkt verder dan jullie neus lang is.

Hiervoor combineer je de bovenstaande stappen. Jullie gaan uit van het einddoel, kennen jullie prioriteiten en luisteren naar elkaar. Allemaal om zo tot een nieuwe oplossing te komen. Geen compromis. 

7. Houd de zaag scherp

Neem pauze en reflecteer

Bovenstaande stappen hebben volgens Covey alleen effect wanneer jezelf goed in je vel zit. Een leidinggevende die namelijk zelf overspannen en gestresst is, zal zijn team niet goed kunnen aansturen.

Iets wat je volgens Covey kunt vergelijken met het scherp houden van een zaag:

“Een boswachter is aan het zagen. Hij is moe, doodop.

Hoelang ben je al bezig?”, vraag je.

Pff, al meer dan vijf uur,” brengt de boswachter versuft uit. “Het schiet maar niet op.

Waarom stop je niet even om de zaag aan te scherpen?”, geef jij als antwoord. “Dan gaat het vast een stuk vlugger.

De boswachter denkt even na en antwoordt dan: “Nee, dáár heb ik geen tijd voor. Ik moet nog veel te veel bomen omzagen…

Je begrijpt vast wat Covey bedoelt. Houd jij niet je eigen zaag scherp, dan doe je jezelf, je bedrijf en je team tekort.

Zorg daarom voor voldoende ontspanning en zorg goed voor jezelf. Zowel op het fysieke, als het mentale, sociale en spirituele vlak. Rust goed uit, blijf een leven lang leren, mediteer en leef gezond en gebalanceerd

Seven Habits of Highly Effective People leiders

Kortom: The Seven Habits of Highly Effective People

‘The Seven Habits of Highly Effective People’ bevat een paar inzichten waar ook jij, als leidinggevende, iets mee kunt.

Laten we ze samenvatten:

1. Wees proactief. Neem verantwoordelijkheid — houd je alleen bezig met zaken waar jij als leidinggevende invloed op hebt.

2. Begin met het eind in zich. Visualiseer wat je wilt bereiken — ben je bewust van je lange termijn doelen. Waar wil je met je bedrijf heen? Hoe wil je dat jouw team je ziet?

3. Belangrijke zaken eerst. Ken je prioriteiten — taken en projecten die jou en het bedrijf verder brengen, voer je eerst uit.

4. Denk win/win – houd belangen van anderen in gedachten — verplaats je in je team en zoek naar gemeenschappelijke oplossingen.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Leer empatisch luisteren — luister met de intentie om écht te horen wat de ander zegt.

6. Synergie. Zoek naar betere oplossingen — vergeet compromissen. Zoek nieuwe wegen.

7. Houd de zaag scherp. Neem pauze en reflecteer — zorg goed voor jezelf, dan kun je erna goed voor je team zorgen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog