Je hebt managers. En je hebt leiders. Hoewel ze misschien beiden een team aansturen, bestaat er toch een duidelijk verschil. De één vertelt wat er moet gebeuren. De ander inspireert en leidt. Door welke wordt jij het liefst aangestuurd? Precies. Laat je daarom inspireren en ontdek de 8 competenties die een leider onderscheidt van iemand die enkel de lakens uitdeelt.

Succesvolle leiders vertonen deze 8 eigenschappen

Mensen vertellen wat ze moeten doen, kan iedereen. Mensen inspireren en aanmoedigen, dát is waar het kaf zich van het koren scheidt. Dat is waar je het verschil kunt merken tussen een baas en een leider.

Maar wat onderscheidt hen? Wat maakt een persoon tot een inspirerende leider? Iemand waar teamleden tegen opkijken, respect voor hebben en zich tot richten wanneer ze hulp nodig hebben?

… een paar subtiele eigenschappen.

Eigenschappen die wellicht niet bij iedereen van nature aanwezig zijn, maar wel degelijk te leren zijn. Lees ze daarom door. Bedenk of jij ze kunt toepassen in je eigen leidinggevende rol en til jezelf én je team naar een hoger niveau.

Competenties leiderschap tips

1. Visie — ze hebben een doel voor ogen

Een leider weet wat hij achterna jaagt. Hij of zij heeft allang voordat hij succes boekt, bepaald welke koers hij wilt varen. Of dit nu op het professionele vlak is, of op het persoonlijke. Hij werkt met een einddoel in zicht en laat zich niet uit het veld slaan door onverwachte tegenslagen.

Kies jij er ook voor om een leidinggevende rol aan te nemen, besef dan iedere dag waar je het voor doet — jouw ‘waarom’. Schrijf het desnoods op en lees keer op keer door. Zo verlies je, wanneer het even tegenzit, je doel niet uit het oog. 

Check dit artikel voor meer inspiratie. 

2. Meetbare doelen stellen — ze weten hoe succes er voor hen uitziet

Leiders weten dat een doel pas kan worden bereikt, wanneer het in steen staat gebeiteld. Succes is namelijk een wispelturig en vluchtig iets. Het najagen ervan, zonder precies te weten wat succes voor hem of haar betekent, levert vaak niets op. Om dit te voorkomen, zorgen ze er dan ook te allen tijde voor dat hun doelen concreet zijn.

Doe dat ook. Werk gericht naar je einddoel toe. Vraag je gaandeweg af wat succes voor jou betekent. Stel vervolgens doelen. Doelen die concreet en vooral meetbaar resultaat opleveren. 

S.M.A.R.T-goals, dus.  

3. Mensen motiveren — ze weten hun team intrinsiek aan te sporen

Een team aansturen door hen te belonen met bonussen, werkt niet. Een goede leider is zich hiervan bewust. Zij motiveren hun team (of zichzelf) dan ook niet met externe factoren. Intrinsieke motivatie, vuur van binnenuit, daar draait het bij hen om.

Focus daarom niet langer op het belonen of straffen van je teamleden, maar prikkel de innerlijke drijfveren van je team. Laat hen beseffen dat ze daadwerkelijk een verschil maken met hun werkzaamheden. Dat het ergens aan bijdraagt. Een leider die dát kan, is verzekerd van een blij én gemotiveerd team. 

Je doet het zo.  

Competenties leiderschap leiderschap

4. Winnaarsmentaliteit — zijn hebben een positieve mindset

Er kan altijd iets misgaan. Echter, bij de pakken neerzitten is voor een succesvolle leider geen optie. Zij begrijpen dat om te kunnen winnen, je een winnaarsmentaliteit moet hebben. En die is per definitie positief.

Focus je daarom niet op alles dat tegenzit. Je mag je natuurlijk neergeslagen voelen, maar zorg ervoor dat je na een tegenslag direct weer ‘op staat’. En natuurlijk kan dat lastig zijn. Soms begeef je je eenmaal in een situatie waarin het lastig is om positief te blijven. 

Probeer toch die positieve mindset te omarmen, want:

“Winners act like winners before they become winners.”

Merk je dat je dat lastig vindt, dat positief denken, lees dit dan

5. Teamspeler — ze begrijpen dat succes een teamsport is

Een succesvolle leider begrijpt dat, hoewel hij misschien verantwoordelijk is voor de gang van zaken, het succes niet enkel aan hem te danken is. Een organisatie staat of valt namelijk met de mensen die er werken. Sterker nog: hoe zij samenwerken. Hij of zij kijkt daarom niet enkel naar opzichzelfstaande resultaten of individuen, maar naar wat een team kan bereiken.

Als leidinggevende zul jij je daarom niet moeten blindstaren op individuele resultaten of teamleden. Kijk in plaats daarvan hoe ze zich verhouden binnen het team. Iedere persoon is namelijk een verlengstuk voor elkaar. Op het eind van de dag is het dan ook belangrijker dat jij een team samenstelt waar je op kunt bouwen, dan dat je één sterspeler hebt. 

Dit artikel vertelt je daar meer over.

6. Consistent — ze communiceren helder in taal en gedrag

Sterke leiders begrijpen dat alles wat zij zeggen of doen onder een vergrootglas ligt. Ze zijn dan ook zeer bewust van de wijze waarop ze communiceren. Zij weten namelijk dat het team altijd naar hen kijkt en daar vervolgens hun eigen gedrag op afstemt — en doen er dan ook alles aan om chaos en miscommunicatie te voorkomen.

Wees je daarom bewust van jouw eigen communicatie richting je team. En dan bedoelen we niet alleen verbaal. Ook je houding en lichaamstaal spreekt boekdelen. En je team kijkt daar naar. Voorkom chaos en houd je gedrag en communicatie consistent. 

Hoe je dat miscommunicatie kan voorkomen, vertellen we je aan de hand van deze 5 tips.

7. Zelfkennis — ze zijn zich bewust van hun voorbeeldrol

Een leider toont het goede voorbeeld. Hij of zij is het levende bewijs van de kwaliteit die binnen de organisatie verwacht wordt. Hij begrijpt namelijk dat als hij niet vooruit komt, zijn team dat ook niet doet. Ze zijn namelijk afhankelijk van hem.

Wees daarom de beste versie van jezelf. Vooral wanneer je een team naast je hebt staan die tegen je opkijkt. Ze zien jou als voorbeeld. En ben jij als leider een emotioneel wrak, dan doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook je team. 

Blijf daarom constant aan jezelf werken. Jezelf ontplooien. Jezelf verbeteren.

8. Moedig — ze zijn niet bang om te falen

Fouten maken, daar leer je van. En hoe vaker je faalt des te meer je leert. Succesvolle leiders weten dit en zijn dan ook niet bang om in het diepe te springen. Er kunnen namelijk 2 dingen gebeuren: hun poging slaagt. In dat geval hebben ze succes. Hun poging mislukt. In dat geval hebben ze ervaring opgedaan en weten ze hoe ze het in de toekomst niet moeten aanpakken.

Wees daarom niet bang om te falen. Om fouten te maken. Op de kortetermijn voelt het misschien als verliezen, maar uiteindelijk kom jij er als leidinggevende alleen maar sterker en wijzer uit. Neem daarom risico’s, stap uit je comfortzone en omarm het onbekende. Wie weet welke ontdekkingen er op je wachten.

Hoe je uit die comfortzone stapt en op een andere manier leert denken, lees je hier

Kortom: 8 competenties van leiderschap die ook jij eigen kunt maken

Zodra jij de rol van een leider op je wilt nemen of (in het geval dat je die functie al bezit) wilt verbeteren, kijk dan naar deze kenmerken. 8 kenmerken die haast alle succesvolle leiders bezitten. Kenmerken die hen in staat stellen iedere dag het onderste uit de kan te halen.

Dat kun jij ook:

 1. Zorg dat je een duidelijke visie hebt — weet welk doel je achterna jaagt.
 2. Stel meetbare en concrete doelen — weet hoe succes er voor jou uitziet.
 3. Weet hoe je je team motiveert — werk vanuit intrinsieke motivatie.
 4. Hanteer een winnaarsmentaliteit — probeer altijd positief te blijven, ook al is dat moeilijk.
 5. Wees een teamspeler — begrijp dat succes een teamsport is. Niet iets dat je alleen doet.
 6. Wees consistent — besef dat je altijd een boodschap stuurt.
 7. Vergroot je zelfkennis — ben je bewust van je voorbeeldrol die jij als leidinggevende hebt.
 8. Wees moedig — durf te falen en fouten te maken.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog