Je hebt managers. En je hebt leiders. Hoewel ze misschien beiden een team aansturen, bestaat er toch een duidelijk verschil. De één vertelt wat er moet gebeuren. De ander inspireert en leidt. Je kunt vast raden welke het meest succesvol is. Laat je daarom ook inspireren en ontdek de 8 leiderschap competenties die een leider onderscheidt van iemand die enkel de lakens uitdeelt. 

Wat komt aan bod?

  1. Welke competenties heeft een goede leider?
  2. 8 competenties leidinggeven
  3. Veelgestelde vragen over competenties leiderschap

Welke competenties heeft een goede leider? Deze 8!

Competentie leiderschap. Mensen vertellen wat ze moeten doen kan iedereen. Mensen inspireren en aanmoedigen iets te doen, dát is waar het kaf zich van het koren scheidt. Dat is waar je het verschil kunt merken tussen een baas en een leider

Maar wat onderscheidt hen? Wat maakt een persoon tot een inspirerende leider? Iemand waar teamleden naar opkijken, respect voor hebben en zich tot richten wanneer ze hulp nodig hebben?

… een paar subtiele eigenschappen. Eigenschappen die wellicht niet bij iedereen van nature aanwezig zijn, maar wel degelijk te leren zijn. Lees ze daarom door. Bedenk of jij ze kunt toepassen in je eigen leidinggevende rol en til jezelf én je team naar een hoger niveau. 

Definitie competentie leiderschap:

Wat zijn leidinggevende competenties? Leidinggevende capaciteiten zijn de vaardigheden en eigenschappen die iemand in staat stellen om anderen te leiden en te sturen in een professionele of persoonlijke omgeving. 

Onder andere deze:

Visie — ze hebben een doel voor ogen

Een leider weet wat hij achterna jaagt. Hij of zij heeft allang voordat hij succes boekt, bepaald welke koers hij wilt varen. Of dit nu op het professionele vlak is, of op het persoonlijke. Hij werkt met een einddoel in zicht en laat zich niet uit het veld slaan door onverwachte tegenslagen. 

Kies jij er ook voor om een leidinggevende rol aan te nemen, besef dan iedere dag waar je het voor doet — jouw ‘waarom’. Schrijf het desnoods op en lees keer op keer door. Zo verlies je, wanneer het even tegenzit, je doel niet uit het oog. 

Check dit artikel voor meer inspiratie. 

competenties leiderschap

Meetbare doelen stellen — ze weten hoe succes er voor hen uitziet

Leiders weten daarnaast dat een doel pas kan worden bereikt, wanneer het in steen staat gebeiteld. Succes is namelijk een wispelturig en vluchtig iets. Het najagen ervan, zonder precies te weten wat succes voor hem of haar betekent, levert vaak niets op. Om dit te voorkomen, zorgen ze er dan ook te allen tijde voor dat hun doelen concreet zijn. 

Doe dat ook. Werk gericht naar je einddoel toe. Vraag je gaandeweg af wat succes voor jou betekent. Stel vervolgens doelen. Doelen die concreet en vooral meetbaar resultaat opleveren. 

S.M.A.R.T-goals, dus.  

Mensen motiveren — ze weten hun team intrinsiek aan te sporen.

Een team aansturen door hen te belonen met bonussen, werkt niet. Een goede leider is zich hiervan bewust. Zij motiveren hun team (of zichzelf) dan ook niet met externe factoren. Intrinsieke motivatie, vuur van binnenuit, daar draait het bij hen om. 

Focus daarom niet langer op het belonen of straffen van je teamleden, maar prikkel de innerlijke drijfveren van je team. Laat hen beseffen dat ze daadwerkelijk een verschil maken met hun werkzaamheden. Dat het ergens aan bijdraagt. Een leider die dát kan, is verzekerd van een blij én gemotiveerd team. 

Je doet het zo.  

Winnaarsmentaliteit — zijn hebben een positieve mindset

Er kan altijd iets misgaan. Echter, bij de pakken neerzitten is voor een succesvolle leider geen optie. Zij begrijpen dat om te kunnen winnen, je een winnaarsmentaliteit moet hebben. En die is per definitie positief

Focus je daarom niet op alles dat tegenzit. Je mag je natuurlijk neergeslagen voelen, maar zorg ervoor dat je na een tegenslag direct weer ‘op staat’. En natuurlijk kan dat lastig zijn. Soms begeef je je eenmaal in een situatie waarin het lastig is om positief te blijven. 

Probeer toch die positieve mindset te omarmen, want:

“Winners act like owners before they become winners.” 

Merk je dat je dat lastig vindt, dat positief denken, lees dit dan

Meer tips? Let’s connect

Wil je dagelijks handige inzichten ontvangen? Volg ons dan op social media! Je kunt ons vinden op Instagram en Pinterest, waar we niet alleen tips geven over timemanagement, maar ook slimme adviezen delen om je communicatievaardigheden te verbeteren. Wil je de nieuwste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Als je liever leest, bekijk dan ons boek “Elke Dag om 15.00 Uur Klaar“. Daarin delen we de beste inzichten uit onze trainingen en leer je hoe je slimmer kunt werken in plaats van harder.

Teamspeler — ze begrijpen dat succes een teamsport is.

Een succesvolle leider begrijpt dat, hoewel hij misschien verantwoordelijk is voor de gang van zaken, het succes niet enkel aan hem te danken is. Een organisatie staat of valt namelijk met de mensen die er werken. Sterker nog: hoe zij samenwerken. Hij of zij kijkt daarom niet enkel naar opzichzelfstaande resultaten of individuen, maar naar wat een team kan bereiken.

Als leidinggevende zul jij je daarom niet moeten blindstaren op individuele resultaten of teamleden. Kijk in plaats daarvan hoe ze zich verhouden binnen het team. Iedere persoon is namelijk een verlengstuk voor elkaar. Op het eind van de dag is het dan ook belangrijker dat jij een team samenstelt waar je op kunt bouwen, dan dat je één sterspeler hebt. 

Dit artikel vertelt je daar meer over.

competenties leiderschap

Consistent — ze communiceren helder in taal en gedrag

Sterke leiders begrijpen dat alles wat zij zeggen of doen onder een vergrootglas ligt. Ze zijn dan ook zeer bewust van de wijze waarop ze communiceren. Zij weten namelijk dat het team altijd naar hen kijkt en daar vervolgens hun eigen gedrag op afstemt — en doen er dan ook alles aan om chaos en miscommunicatie te voorkomen. 

Wees je daarom bewust van jouw eigen communicatie richting je team. En dan bedoelen we niet alleen verbaal. Ook je houding en lichaamstaal spreekt boekdelen. En je team kijkt daar naar. Voorkom chaos en houd je gedrag en communicatie consistent. 

Hoe je dat miscommunicatie kan voorkomen, vertellen we je aan de hand van deze 5 tips.

Zelfkennis — ze zijn zich bewust van hun voorbeeldrol

Een leider toont het goede voorbeeld. Hij of zij is het levende bewijs van de kwaliteit die binnen de organisatie verwacht wordt. Hij begrijpt namelijk dat als hij niet vooruit komt, zijn team dat ook niet doet. Ze zijn namelijk afhankelijk van hem

Wees daarom de beste versie van jezelf. Vooral wanneer je een team naast je hebt staan die tegen je opkijkt. Ze zien jou als voorbeeld. En ben jij als leider een emotioneel wrak, dan doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook je team. 

Blijf daarom constant aan jezelf werken. Jezelf ontplooien. Jezelf verbeteren.

Moedig —  ze zijn niet bang om te falen

Fouten maken, daar leer je van. En hoe vaker je faalt des te meer je leert. Succesvolle leiders weten dit en zijn dan ook niet bang om in het diepe te springen. Er kunnen namelijk 2 dingen gebeuren: hun is poging succesvol. In dat geval hebben ze succes. Hun poging mislukt. In dat geval hebben ze ervaring opgedaan en weten ze hoe ze het in de toekomst niet moeten aanpakken. 

Wees daarom niet bang om te falen. Om fouten te maken. Op de korte termijn voelt het misschien als verliezen, maar uiteindelijk kom jij er als leidinggevende alleen maar sterker en wijzer uit. Neem daarom risico’s, stap uit je comfortzone en omarm het onbekende. Wie weet welke ontdekkingen er op je wachten.

Hoe je uit die comfortzone stapt en op een andere manier leert denken, lees je hier

Kortom: 8 competenties leidinggeven die ook jij eigen kunt maken

Zodra jij de rol van een leider op je wilt nemen of (in het geval dat je die functie al bezit:) wilt verbeteren, kijk dan naar deze kenmerken. 10 kenmerken die haast alle succesvolle leiders bezitten. Kenmerken die hen in staat stellen iedere dag het onderste uit de kan te halen. Dat kun jij ook!

Wat zijn leidinggevende capaciteiten?

  1. Zorg dat je een duidelijke visie hebt — weet welk doel je achterna jaagt.
  2. Stel meetbare en concrete doelen — weet hoe succes er voor jou uitziet.
  3. Weet hoe je je team motiveert — werk vanuit intrinsieke motivatie.
  4. Hanteer een winnaarsmentaliteit — probeer altijd positief te blijven, ook al is dat moeilijk.
  5. Wees een teamspeler — begrijp dat succes een teamsport is. Niet iets dat je alleen doet.
  6. Wees consistent — besef dat je altijd een boodschap stuurt.
  7. Vergroot je zelfkennis — ben je bewust van je voorbeeldrol die jij als leidinggevende hebt.
  8. Wees moedig — durf te falen en fouten te maken.

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over competenties leiderschap

  • Is leiderschap een competentie?

    Ja, leiderschap wordt vaak beschouwd als een competentie. Competenties zijn de vaardigheden, kennis, houdingen en eigenschappen die nodig zijn om succesvol te zijn in een bepaalde functie of rol. Leiderschap vereist specifieke vaardigheden en eigenschappen, zoals effectieve communicatie, besluitvorming, motivatie en visie, die in een competentieraamwerk kunnen worden opgenomen en kunnen worden ontwikkeld en beoordeeld. Competenties worden vaak gebruikt in personeelsbeheer en -ontwikkeling om te bepalen welke vaardigheden en eigenschappen nodig zijn voor een bepaalde rol en om de prestaties en ontwikkeling van medewerkers te beoordelen en te verbeteren.

  • Wat zijn de 3 belangrijkste taken van een leidinggevende?

    Er zijn verschillende taken die een leidinggevende heeft, afhankelijk van de functie en het type organisatie. Hieronder staan drie belangrijke taken van een leidinggevende:

    • Richting geven: Een leidinggevende moet in staat zijn om een duidelijke richting en visie te geven voor de organisatie of het team. Dit omvat het stellen van doelen, het ontwikkelen van strategieën en het communiceren van verwachtingen aan medewerkers.
    • Motiveren van medewerkers: Een leidinggevende moet in staat zijn om medewerkers te motiveren en te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit kan onder andere het aanbieden van opleidingen, coaching en feedback omvatten om hun vaardigheden en prestaties te verbeteren.
    • Effectief beheer van middelen: Een leidinggevende moet in staat zijn om middelen, zoals tijd, geld en personeel, effectief te beheren om doelen te bereiken en de prestaties van de organisatie te verbeteren. Dit omvat bijvoorbeeld het maken en beheren van budgetten, het toewijzen van taken en verantwoordelijkheden en het zorgen voor een efficiënt gebruik van tijd en middelen.

    Deze taken zijn slechts enkele voorbeelden van wat een leidinggevende moet doen om effectief te zijn. Andere taken kunnen onder meer het opbouwen van relaties met klanten, het oplossen van problemen en het zorgen voor een positieve werkcultuur omvatten.

  • Wat zijn de competenties van een teamleider?

    Wat zijn leiderschapsvaardigheden? Een teamleider heeft een breed scala aan competenties nodig om effectief te zijn in zijn of haar rol. Hieronder volgen enkele belangrijke competenties van een teamleider.

    • Communicatie: Een teamleider moet in staat zijn om effectief te communiceren met teamleden, andere afdelingen en hoger management. Dit omvat zowel mondelinge als schriftelijke communicatievaardigheden.
    • Motivatie: Een goede teamleider moet in staat zijn om teamleden te motiveren en te inspireren om hun beste prestaties te leveren. Dit kan onder meer het geven van positieve feedback, het stellen van doelen en het bieden van kansen voor professionele ontwikkeling omvatten.
    • Leiderschap: Een teamleider moet in staat zijn om het team te leiden en richting te geven aan het werk dat wordt uitgevoerd. Dit omvat het stellen van doelen, het bepalen van prioriteiten en het delegeren van taken aan teamleden.
    • Probleemoplossing: Een goede teamleider moet in staat zijn om problemen snel en effectief op te lossen. Dit kan betrekking hebben op interne problemen binnen het team, maar ook op problemen die verband houden met de organisatie of klanten.
    • Samenwerking: Een teamleider moet in staat zijn om effectief samen te werken met andere afdelingen en belanghebbenden binnen de organisatie om gemeenschappelijke doelen te bereiken.
    • Organisatie: Een teamleider moet in staat zijn om het werk van het team te organiseren en te plannen om ervoor te zorgen dat doelen tijdig worden bereikt en dat er efficiënt wordt gewerkt.
    • Empathie: Een goede teamleider moet in staat zijn om te begrijpen wat er speelt bij teamleden en in staat zijn om zich in te leven in hun perspectief en behoeften.
    • Besluitvaardigheid: Een teamleider moet in staat zijn om snel en weloverwogen beslissingen te nemen, rekening houdend met de gevolgen voor het team en de organisatie.

    Deze competenties zijn slechts enkele voorbeelden van wat nodig is om een effectieve teamleider te zijn. Andere competenties kunnen onder meer creativiteit, flexibiliteit en kritisch denken omvatten.

competenties leiderschap

Meer weten over leiderschapskwaliteiten?

Wat is de beste leiderschap competentie? Ontwikkelingspunten leidinggevende? Competentiemodel? Hersey Blanchard? We vertellen het je allemaal in onderstaande artikelen. Lees dus gerust verder:

Leidinggevende competenties verbeteren? Volg één van onze trainingen

We hebben een groot aanbod aan trainingen voor iedereen die zijn of haar leidinggevende vaardigheden wil verbeteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van…

  • Een training time management kan je helpen om als leidinggevende effectiever te zijn in het plannen en organiseren van je werkzaamheden en die van je team. Hierdoor kun je productiever en efficiënter werken en meer gedaan krijgen in minder tijd. Daarnaast kun je door het toepassen van time management principes beter prioriteiten stellen en deadlines halen, wat bijdraagt aan het behalen van je doelen als leidinggevende.
  • Een training assertiviteit kan je leidinggevende competenties verbeteren doordat je leert op een effectieve manier op te komen voor jezelf en je team. Hierdoor kun je duidelijker communiceren en grenzen stellen, waardoor je team weet wat er van hen wordt verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Assertiviteit kan ook helpen om conflicten op een constructieve manier op te lossen en een positieve werkomgeving te creëren.
  • Een training gesprekstechnieken kan je leidinggevende competenties verbeteren doordat je leert hoe je effectief kunt communiceren met je teamleden, klanten en andere belanghebbenden. Door te leren hoe je feedback kunt geven, vragen kunt stellen en actief kunt luisteren, kun je betere beslissingen nemen en problemen oplossen. Ook kan het helpen om betere relaties op te bouwen en vertrouwen te creëren binnen je team.
  • Een training feedback geven kan je leidinggevende competenties verbeteren doordat je leert hoe je op een constructieve en effectieve manier feedback kunt geven aan je teamleden. Hierdoor kun je je teamleden helpen om zich te ontwikkelen en hun prestaties te verbeteren. Ook kan het geven van feedback bijdragen aan een positieve werkomgeving waarin open communicatie en continue verbetering centraal staan.

Waar heb jij behoefte aan? Volg één – of meerdere – trainingen en verbeter je competenties in leiderschap.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog